Si Dia

Assalamualaikum 

Rasanya Belum terlambat kot nak ucapkan selamat menyambut Tahun Baru 2013 .. Alaa , baru je 13 Hari berlalu , so , masih lagi dalam mood tahun baru .. Tak Gitu ? . hihi

16 Hari Lagi bersisa sebelum mengorak langkah ke Gombak .. Lama kan ? Puas kot cuti lama lama .. Sejujurnya , semalam hari yang paling bosan kot .. Tak tau nak buat apa dah .. Akhirnya , buka laptop .. Tengok-tengok Si Dia "Online" .. hihi .. Makin laa berbunga hati .. Da lama tau tunggu Si Dia nie nak "Online" .. So, Bila Si Dia dah online , apalagi ? Move On laa Ain ! haha .. Kemudian aQ hantar laa IM kat Si Dia nie ..


Sweet an ? Haha .. Laju jea Si Dia reply ! Makin Berbunga aQ .. haha .. Dia Balas macam nie ..


Okay ! haha .. Korang mungkin da fikir aQ chat dengan sape laa kan ? haha .. Nabiha ni , "Rumate" aQ since mula mula masuk cfs lagi tau ! So , ukhwah tu dah terlebih Erat .. Tapi jangan sampai fikir bukan bukan laa yea .. ;)

Nabiha nie minggu depan da nak masuk balik UIA .. So , sibuk laa sikit mengemas harta benda untuk dibawa ke sana .. Dan bermula Sem ni , aQ dan nabiha akan terpisah buat sementara Waktu .. So Sad ~ .. Yang buat aQ terharu Bila dia hantar IM macam nie :


Hahaha .. Sweet sangat daa budak nie .. Bayangkanlah , Orang yang paling rapat dengan kita tetiba je jauh daripada kita .. Macam mana rasa ? Nasib baik aQ just pergi Gombak je , Kalau aQ pergi Mesir ? Fuh ! Haru haru .. sobs3 ~

Then , Yang paling aQ suka "Part" nie :


Hihi .. Hidup ni akan sunyi kalau tak ada kawan yang selalu bersama kita .. Yang selalu ada dikala tawa dan duka .. Yang selalu Ingatkan kita kepada Ilahi .. Hubungan Persahabatan bukan sesuatu yang boleh dibeli dengan wang ringgit  .. Ianya hadir dari hati yang tulus ikhlas .. Sama la juga dalam mencari Pasangan Hidup .. Bukan Kesempurnaan yang perlu dikejar tapi Hati yang Ikhlas menerima baik dan buruk diri kita dan membawa kepada mengingati Yang Maha Kuasa .. Yang mana kurang , boleh diperbaiki .. <@


Tak Kan Suka Je Kot ? Komenla Sekali

CFS IIUM Part 2 :)


Assalamualaikum ..

So harini sambungan untuk cerita yang semalam .. Hari hari terakhir aQ di cfs .. Alahai sedih sero .. Adat lah tu .. Hari nie kita berjumpa , esok lusa belum tentu lagi kita dapat bersua .. Maka, Hargailah saat saat yang bersisa nie dengan keriangan (n_n) .. Kat bawah ni nanti ade laa beberapa keping gambar kelas sewaktu BBQ  sebelum Exam .. huhu ..


 Ha ! tuh dia Hero hero kelas kami .. Err, hero lah sangat ! haha .. Actually ade lagi yang tertinggal sebab tak dapat join atas sebab sebab tertentu .. 


Puas mencari gambar girls saje tapi tak jumpe jumpe .. So, ni lah dia gambar Heroin heroin yang Comel dalam kelas kami ni .. hahaa !!!  


Kesian kan kitorang ? Hahaha .. Biasa lah tuh ,  nak berjimat laa kata kan .. Tapi best jugak macam nie sebab tak payah nak formal formal sangat .. Makanan memang gila Sedap terutamanya BBQ tuh .. aish sape laa eik yang bakar bakar tuh ? 


Ha ! ni lah tukang membakar nya ! Abaikan yang tengah diri tuh .. hahha .. Yang diri diri tuh lah antara yang menjayakan majlis nih .. Thanks to them <3 .. haha .. aQ buat apa ? Selain menjadi tukang makan, aQ juga main bakar bakar tau ! haha .. Bukti ? Jap nak cari ..


Hah ! tu diaaaa ! Hahaha .. Tolong jugak au ni .. :) ..


Ha ! gambar yang kat atas ni lah antara muka muka yang bertanggungjawab untuk majlis ni .. hihihi .. Comey comey belako .. :) .. 

Antara juadah juadah yang disediakan adalah :-


Walaupun tak banyak mana , tapi ni pun dah cukup .. Tujuan kami berkumpul ni bukanlah untuk makan sedap tapi untuk mengukuhkan hubungan antara kami sekelas .. hihihi .. So, kat bawah nie gambar gambar sepintas lalu laa ea sepanjang program malam tuh ..




So, setakat ni je lah ye dulu .. Ha ! sebelum terlupa :-


Kepada Si baju Hijau , Happy Birthday laa yea yang ke 19 ! haha .. Tahap adik adik rupanye budak ni .. Semoga dipermudahkan segala urusan di dunia & di akhirat serta dipanjangkan umur n diharap lepas ni berfikir matang laa ea .. Jangan nak perasan sangat la ea lepas ni Ustaz Luqman Hakeem ( kate nya da bgelar ustaz , kate nye laa kan !)  HAHA .. Hadiah ? klik kat LINK ..

Ok , Sekian :)


Tak Kan Suka Je Kot ? Komenla Sekali

CFS IIUM :)

Assalamualaikum 

Lama giler tak post ! alahai .. siyes rindu nak taip taip .. So, untuk kali nie cuma nak bercerita or dalam erti kata lain , nak mengimbau kembali kisah-kisah hidup sepanjang berada di CFS IIUM (skema nye ayat aQ ! ) .. haha .. Banyak benda yang aQ dapat dan belajar dari sini .. Belajar macam mana hidup jauh dari keluarga and rakan-rakan .. Bayangkan selama 17 tahun tak pernah berpisah dengan keluarga .. Pergh ! cabaran cabaran .. Homesick ? Alhamdulillah , tak de lah sangat .. hihihi ..

Bila da mula daftar , dapat kunci bilik . Yang paling mengujakan bila dapat tingkat 7 dari 9 tingkat dan yang paling penting menghadap padang ! WOW ! Pemandangan ? Tak yah cerita lah .. memang SUPERB ! haha .. Petang petang kalau tengah buat homework or layan game ,  mesti jeling jeling kat padang .. Kenape ? Sebab biasanya 'abe abe' main bola ! hahah ! Macam CATALYST gitu kalau tengah stadi .. haha (ain da melebih da ni ) ! 

Roommate ? Asalnya ada 4 orang dalam satu bilik .. Kemudian berkurangan sebab ada yang tukar kos dan sebagainya .. Maka tinggal lah berdua untuk Sem 1 & Sem 3 .. Dalam satu bilik tinggal berdua ? haha ! Besar gila ruang ! katil seorang dapat dua ! Locker apatah lagi .. Siapa teman aQ tu ? Dialah segala galanya bagi aQ sepanjang aQ menetap di bumi cfs tu , Nurul Nabihah


Ok .. Gambar yang kat atas nie sewaktu ta'aruf week .. Ni lah roomate asal aQ .. hihi .. Dari kiri tuh Nur ,  Alya , Biha n Ain .. Asalnya , keempat empat tuh ambil kos yang sama iaitu Engineering .. Then , Nur ambil keputusan untuk tukar kos kepada Allied Health Science and duk sekali dengan budak budak yang sama kos bagi menyenangkan proses pembelajaran .. (Sedih tau !) Tapi tak pe asalkan kita minat .. Kalau kita buat sesuatu yang kita tak minat , nanti bagi masalah pada hari yang mendatang .. hihi .. 

Classmate ? YEAH ! sangat 'ohsem' ! .. kenapa ? Sebab kat sini lah jumpa rakan rakan yang senegeri .. Erm , Kelate ? .. hehe .. Ingat lagi , bila sesi berkenalan dan ada yang bertanya asal dari mana ,  sangat pening nak menjawab .. So, biasanya biha lah yang akan tolong jawabkan or sediakan skema jawapan untuk menjawab soalan soalan macam ni .. Katanya , " Ain , kalau orang tanya awak asal mana , tolong laa jangan jawab panjang panjang .. Awak kata je awak duk Johor .. Senang .. " .. ahaha .. Ok fine , aQ ikut apa yang dia nak sangatkan tuh .. Then , bila aQ berborak dengan rakan rakan , tak terkeluar sebutir pun loghat Johor   ! .. Di kelilingi dengan orang kelate , so , kecek laa kelate ,, hehe .. Ada yang kepelikan and bertanya , " ain ,  awak pandai cakap loghat Kelantan ? Awak kan orang Johor .. " .. Pertanyaan tu dah menjadi satu kebiasaan kalau aQ da mula buka mulut nak bercakap .. haha .. 

Majoriti dalam kelas dipegang oleh orang kelantan .. So, sangat meriah !  hihi .. Siapa mereka ? Nah , kat bawah ni ha ..



Sangat jelas disitu golongan mana yang menguasai kelas ! haha .. Lelaki sangat pendiam .. Bagus bagus .. hehe .. Antara ramai ramai tu ,  ada seorang yang paling rapat dengan aQ selain dari Biha .. Siapa ? Atiqah !
Yeah ! Dia original orang kelantan .. haha .. Sangat sangat mengambil berat akan berat badannya .. ! :) .. 


Ha ! ni lah dia . ! hihi .. Rakan dan juga seorang sahabat yg Hebat ! hihi :) .. 

Bila dah masuk sem akhir , roommate dan juga bilik sudah berubah .. Kenapa ? Kami menerima dua orang roommate yang baru ! and bilik yang baru ! Kalau mula mula dulu tingkat 7, tapi sekarang da tingkat 4 .. haha .. Semakin menurun ! Tapi mujur ada lif . Untuk mengurangkan kesesakan lif , turun naik tangga lah jawabnya !



Ha ! yang kat atas ni pulak roommate aQ bagi sem akhir ! hihi .. sangat meriah ! .. Yang pakai tudung kaler pink tu namanya sangat BEST ! namanya Diyana Azryna .. Orang Taiping .. hihi .. sangat seronok bila dengar dia cakap loghat sana .. Yang pakai tudung kaler Biru tu pulak namanya Azween .. Sangat sempoi and Ulat Buku yang amat sangat ! hahaha .. dan dia jugak adalah klasmate aQ untuk sem 1 dan sem 3 .. tapi untuk sem akhir ,  kami tak sama kelas da .. :( .. Yang pakai tudung hitam tu tak perlu diperkenalkan lagi laa ea , itu Biha .. Orang Selangor ..

So, rasanya setakat ni lah dulu ea .. Penat dah menaip .. hihihi .. Menunggu saat untuk ke Gombak .. Insya ALLAH .. 

Gombak Aku Datang !!! (n_n)v




Tak Kan Suka Je Kot ? Komenla Sekali

holiday !

- assalamualaikum -

oh yeah ! dah dekat setahun da tak main tetaip kat sini .. dah bersawang , berkulat , dan segala macam berlagi lah .! haha .. actually ,  masa tak berapa nak lapang sangat (ermm .. tak lah sangat ! ) sebab sibuk sikit dengan stadi , main-main guli , hide and seek dan segala macam lagi lah .. 


so, merujuk tajuk di atas , (ceh ! macam nak wat surat rasmi daa .. hihihi ) kiranya inilah masa yang sesuai untuk bersama keluarga .. dekat sebulan da bercuti kat rumah nie , akhirnya dapat jugak keluar berkelah bersama-sama keluarga dan ditambah dengan keluarga yang lain .. eh ! sape keluarga yang lain tuh ? ha ! kejap lagi kita kecek-kecek deh ! hihihi

malam tu kitorang wat BBQ , tapi lupa nak ambik gambar reramai sambil pegang ayam tuh .. huhuhu .. sedih sangat ! (=,='')  .. keesokan paginya , kami wat trip pegi picnic tepi pantai .. hihihi .. ha ! kat bawah ni ade le beberapa keping gambar  .. 

aisya & abid


btw , ain tak da dalam ni .. sobs3

gosip-gosip kaa ? hihihi

main tanam-tanam .. kesian si kecik tuh .. huhuhu 

haa ! so , tu je laa gambar yang dapat di upload .. actually , banyak lagi .. tapi kesuntukan masa untuk meng-upload .. hihihi .. sikit-sikit je laa.. 

yang kat bawah ni pulak gambar masa dah tamat berkelah tu .. main bakar-bakar pulak untuk hidangan makan tengahari ..

udang ketak + ikan pari


ha ! ni lah tukang masak nya ! hahha .. nie baju pasukan namenye .. hihi

after selesai makan-makan .. 

ha ! gambar yang terakhir inilah keluarga lain yang dimaksudkan tu .. hihihi .. dan tak lupa juga kak sara & keluarga .. hihihihi .. So, setakat ini saja lah dahulu daripada saya .. 

-SEKIAN-



Tak Kan Suka Je Kot ? Komenla Sekali

art attack !

assalamualaikum..:47:

hehe..err.. xtau daa nak tulis sal ape.. hmm..

ha ! dapat pon idea ! nak cerita or dalam bahasa yang mudah nak wat demonstrasi (macam xsesuai ayat uh) macam mana nak wat no 11 ! hihihi.. :98:

senang jea nak wat .. mula2 kene ada idea dulu apa yang nak dibuat .. bentuk apa and what for.. haha..

firstly, kene ade bahan-bahan die dulu..

1.gabus
2. pisau (pastikan tajam ! huhu)
3. tisu yang banyak
4. gam yang baru dibeli ! hihihi
5. set warna air

lepas daa ader everything seperti yang tertakluk di atas uh,boleh laa memulakan kerja..

pastikan segala nset n nfon dimatikan o disilentkan bagi mengelak gangguan2 halus yang boleh melambatkan kerja.. haha.. (letak jea nset dalam bilik) :face15:

mula2 design bentuk yang diingini uh atas gabus uh.. i pilih untuk wat bentuk no 11 and a pair of mahkota.. yeah ! hihi.. macam maharajalawak punyer crown ! hihi

so,daa siap design, boleh laa potong2.. unfortunately, time tengah khusyuk and fokus yang terlebih menyebabkan jari terpotong sekali.. huhuhu.. (dramatik sangat guna ayat 'terpotong sekali') hahha.. sikit jea kowt..lepas da siap potong,sapukan gam pada hasil kerja tadi n lekatkan dengan tisu.. buat sampai semua tempat dilekatkan dengan tisu bagi melancarkan proses mewarna nanti.. hihihi.. so,hasilnya adalah seperti rajah di bawah ini .


cantik tak ? huhuhu.. penat tau buat benda nie ! hihihi

tapi seronok ! :face46:

lepas daa siap wat macam kat atas uh.. kene pilih warna yang sesuai..
mula2,i warna yang paling senang dulu,iaitu crown uh.. so jadi laa mcm yg kat bawah nie

pas2,bila daa siap macam nie.. macam xlawa pulak. coz juz ada satu warna jea.. mungkin bagi kanak2 bawah umur,itu da memadai.. tpi kalu bagi orang yang 'banyak mulut' (bak kate someone over there ) nie,perlukan warna yang striking ! macam warna merah ! yeahh ! one of my fav color.. hihihi

so,hasilnya macam ni laa..

comelkan ! hihi.. cuma yang belah kanan uh,comot sikit..hihihi..

bila daa siap yang uh, masa yang ditunggu2 untuk kaler no 11 ! hihihi

mula2 uh konfius jugak nak warnakan camana.. samada hitam as a border or putih.. tapi ttibe2 muncul idea polka dots ! hihihi.. double comel ! :95:

so,jadilaa die macam nie

hahahha.. senang dan mudah ! cuma mengambil mase sahaja untuk tunggu gam kering before warna & lepas warna.. hihi

*ade yang tanya,impossible laa no 11 uh juz untuk menyatakan sokongan pada terengganu.. haha.. so,i jawab untuk u, alya .. hihi.. yeah ! mmg ada 2 maksud pada no 11 uh.. hahha.. yg pertama,memang untuk team terengganu n yg kedua uh.. errr.. hahaha.. untuk sesapa yang pakai jersi no 11 .. hahha..

adakah anda seorang daripada pemilik jersi no 11 ? jika ya, bertuah laa anda mempunyai fan seperti saya ! hahha..


adakah anda ada dalam pic di atas ? n adakah no 11 ada dalam pic itu ? haha.. cari laa kalau dapat.. *mmg xde pun no 11 pada mana2 baju player2 bola uh.. hahaha

-sekian-



Tak Kan Suka Je Kot ? Komenla Sekali

IPTIM :)

assalamualaikum..

da lama tak wat post kat belog nie.. bersawang daa .. haha !

banyak cerita nak kongsi sebenarnya.. pasal raya,stadi, n paling penting duit raya !! hahaha

hmm .. lagi 2 minggu final exam.. semua orang sibuk menstadikan diri .. tapi saya ? hihi .. tak perlu laa tanya .. setiap masa berkepit ngan buku-buku m3 jea.. subjek lain tak bersentuh pun ..hihi

actually,hostel saya ni menghadap padang .. so, kalau rasa stress uh,just tgok jea ke bawah .. hahaha.. tenang sikit kowt tengok orang lalu lalang .. haha !! (actually,ada budak2 main bola petang2) hihihi

so, bila cakap pasal bola,maksud saya sukan,teringat plak pasal IPTIM .. apa uh IPTIM ?
Institut Pengajian Tinggi Islam Malaysia .. yeah !

IPTIM uh pasal sukan laa.. macam hari sukan laa kiranya just ianya ditambah dengan penyertaan ipt lain .. so,tahun ni UIA jadi tuan rumah .. hihihi .. so,bila daa jadi tuan rumah mesti laa everything kena tuan rumah yang handle terutamanya dari segi urusetia ! yeah !! URUSETIA !! huhuhu

kalau ikutkan tentatif,program uh berlangsung time cuti sem ! cuti sem plak 3 bulan lebih.. memang terbaikkk ! hihihi .. tapi bila daa tanya pendapat orang tu orang ni, jawapannya,x boleh join.. so,kena laa akur walaupun saya nak sangat join !! -,-

so,itu je laa dulu post kali nie .. huhhu .. lenkali nak cerita pasal raya and 'gewe' plop ! hahahha .. oppsss .. haha

-JAZAKALLAHU KHAIRA-



Tak Kan Suka Je Kot ? Komenla Sekali

exam..??

assalamualaikum..

ha! kali ni saya nak bercerita mengenai exam..apa itu exam..?? kertas-kertas yang mengandungi soalan dan perlu diisi dengan jawapan..?? (yeah! itulah yang biasa dilihat bagi pelajar-pelajar sekolah) dan semua orang melaluinya...

tapi,sepanjang saya bersekolah rata-rata para pelajar belajar semata-mata untuk lulus dalam peperiksaan dan bukan untuk masa depan...percaya atau tidak?? (seharusnya anda percaya)
bagi yang masih bersekolah,cuba fikirkan adakah selama ini anda belajar untuk sekadar mendapat 40 markah dalam peperiksaan.?

contohnya :

CIKGU : ok ! minggu depan awak semua akan exam ... untuk subjek saya,saya mahu anda semua dapat B ke atas..kalau ada yang lebih rendah daripada itu,anda akan dihukum..

PELAJAR : Baiklah cikgu!

**********************************

hehe..itulah realitinya.. pelajar bertungkus lumus stadi kerana takutkan tindakan yang bakal dihadapi jikalau fail... sepatutnya para pelajar menjadikan hukuman yang bakal dikenakan itu sebagai satu cabaran.. GURU ANDA SEDANG MENCABAR ANDA bukan menakutkan anda... (think positive)
lakukanlah sesuatu tugasan(exam) itu untuk masa depan anda bukan kerana takutkan guru atau sebagainya.. Mereka (guru-guru) membantu anda untuk berjaya tetapi hanya anda sahaja lah yang mampu menggerakkan diri sendiri untuk berjaya.. ^___^ dan jangan sesekali melupakan mereka setelah anda berjaya kelak.. ucapkanlah TERIMA KASIH disaat anda berjaya.. Malah,jikalau anda gagal dalam hidup jangan sesekali salahkan guru.. Mungkin anda pernah melakukan kesilapan terhadap mereka.. fikir-fikirkanlah..

**************************************

KEADAAN SEBELUM PEPERIKSAAN


hahaha..inilah yang biasa terjadi dalam kalangan pelajar malah turut terjadi pada pelajar-pelajar U dan sebagainya...

anda masih tidak percaya .? cubalah minta pendapat amalina,liyana selaku pelajar lepasan sekolah..pasti mereka mempunyai pendapat yang sama.. ^___^ ..



lastly,disini juga saya nak ambil kesempatan untuk mengucapkan "gudluck deyh" kepada mereka-mereka yang bakal menempuhi peperiksaan khususnya khairul anuar and afiQ ab Rahman.. (coz korg jer yang saya tau nak exam) hahaha... ^___^


Tak Kan Suka Je Kot ? Komenla Sekali