exam..??

assalamualaikum..

ha! kali ni saya nak bercerita mengenai exam..apa itu exam..?? kertas-kertas yang mengandungi soalan dan perlu diisi dengan jawapan..?? (yeah! itulah yang biasa dilihat bagi pelajar-pelajar sekolah) dan semua orang melaluinya...

tapi,sepanjang saya bersekolah rata-rata para pelajar belajar semata-mata untuk lulus dalam peperiksaan dan bukan untuk masa depan...percaya atau tidak?? (seharusnya anda percaya)
bagi yang masih bersekolah,cuba fikirkan adakah selama ini anda belajar untuk sekadar mendapat 40 markah dalam peperiksaan.?

contohnya :

CIKGU : ok ! minggu depan awak semua akan exam ... untuk subjek saya,saya mahu anda semua dapat B ke atas..kalau ada yang lebih rendah daripada itu,anda akan dihukum..

PELAJAR : Baiklah cikgu!

**********************************

hehe..itulah realitinya.. pelajar bertungkus lumus stadi kerana takutkan tindakan yang bakal dihadapi jikalau fail... sepatutnya para pelajar menjadikan hukuman yang bakal dikenakan itu sebagai satu cabaran.. GURU ANDA SEDANG MENCABAR ANDA bukan menakutkan anda... (think positive)
lakukanlah sesuatu tugasan(exam) itu untuk masa depan anda bukan kerana takutkan guru atau sebagainya.. Mereka (guru-guru) membantu anda untuk berjaya tetapi hanya anda sahaja lah yang mampu menggerakkan diri sendiri untuk berjaya.. ^___^ dan jangan sesekali melupakan mereka setelah anda berjaya kelak.. ucapkanlah TERIMA KASIH disaat anda berjaya.. Malah,jikalau anda gagal dalam hidup jangan sesekali salahkan guru.. Mungkin anda pernah melakukan kesilapan terhadap mereka.. fikir-fikirkanlah..

**************************************

KEADAAN SEBELUM PEPERIKSAAN


hahaha..inilah yang biasa terjadi dalam kalangan pelajar malah turut terjadi pada pelajar-pelajar U dan sebagainya...

anda masih tidak percaya .? cubalah minta pendapat amalina,liyana selaku pelajar lepasan sekolah..pasti mereka mempunyai pendapat yang sama.. ^___^ ..



lastly,disini juga saya nak ambil kesempatan untuk mengucapkan "gudluck deyh" kepada mereka-mereka yang bakal menempuhi peperiksaan khususnya khairul anuar and afiQ ab Rahman.. (coz korg jer yang saya tau nak exam) hahaha... ^___^


Tak Kan Suka Je Kot ? Komenla Sekali

No comments:

Post a Comment