short story ^______^

assalamualaikum..
pada kali ini saya ingin share short story dengan anda..mungkin ianya nampak simple tapi penuh dengan makna..:9:

**************************

Pada suatu hari,seorang murid bertanya kepada gurunya.. Ketika itu gurunya sedang mengajar tentang kasih sayang.. Maka berlaku perbualan antara mereka..razz

PELAJAR : Cikgu,macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang yang paling kita sayang?Macam mana kasih sayang itu berkekalan.?

Cikgu : Kamu ikut apa yang saya suruh.. Kamu pergi ke padang..Kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput didepanmu..Pilih yang paling cantik tanpa menoleh
ke belakang lagi walau sekali..Petik rumput yang paling cantik,dan bawalah ke
kelas..

Apabila pelajar tersebut pulang ke kelas,tiada sehelai rumput pun ditangannya..

CIKGU : kenapa tiada rumput yang dipilih..?

Pelajar : Tadi masa saya berjalan,saya cari rumput yang paling cantik..Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik,maka saya pun terus berjalan ke
depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi.. Tapi
sampai di penghujung padang,saya tidak jumpa pun yang paling cantik..Mungkin
ada diantara yang dibelakang saya tadi rumput yang paling cantik tapi cikgu cakap
tidak boleh menoleh ke belakang semula..Jadi tiadalah rumput yang saya boleh
petik..

CIKGU : Itulah jawapannya.. Maknanya apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang,janganlah kita mencari yang lebih baik dari itu..Kita patut hargai orang
yang berada di depan kita sebaik-baiknya..Jangan kita menoleh ke belakang lagi
kerana yang berlaku tetap berlaku dan takkan berulang lagi..Ingatlah orang
yang paling kita sayang itulah yang paling cantik dan paling baik..Walaupun
sebenarnya banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput..:face64:




Tak Kan Suka Je Kot ? Komenla Sekali

3 comments:

  1. ahaha nak gelak ke sedih ek bace bende ni...emph !!!!!

    ReplyDelete
  2. ada unsur2 komedi dalam karangan nie...best.

    ReplyDelete
  3. nickman : marah3..hahaha..

    faizren : laugh n learn..hehee

    ReplyDelete